keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Vihje.Tämä vihjeeni koskee ennen kaikkea uutta testamenttia. On hyvä lukea uutta testamenttia järjestyksessä Matteuksesta Ilmestyskirjaan. Tekstin tultua kovin tutuksi tästä lukemisen järjestyksestä poikkeaminen on antanut aivan uusia näköaloja. Olen käyttänyt seuraavaa ryhmittelyä:

1. Ryhmä – Matteuksen evankeliumi, Galatalaiskirje, kirje Hebrealaisille, Jaakobin kirje, Juudan kirje.

2. Ryhmä – Markuksen evankeliumi, 1 ja 2 Pietarin kirje.

3. Ryhmä – Luukkaan evankeliumi, Apostolien teot, Paavalin kirjeet (Room. 1 ja 2 Kor., Ef., Fil., Kol., 1 ja 2 Tess., 1 ja 2 Tim., Tiit.)

4. Ryhmä – Johanneksen evankeliumi, Johanneksen kirjeet, Ilmestyskirja.

Tämän ryhmittelyn taustalla on ajatus siitä, että kuhunkin ryhmään sijoitettua uuden testamentin teosta yhdistää jokin kirjoittajaan tai aihepiiriin liittyvä tekijä. Ensimmäisen ryhmän teoksia yhdistää vahva juutalainen tematiikka: Matteus kirjoitti evankeliuminsa erityisesti juutalaisille, Paavali galatalaiskirjeessään puolustaa evankeliumia laista kiivailevia judaisteja vastaan, Jaakobin kirje on myös vahvasti juutalaissävytteinen ja kirjoittaja on yksi Jerusalemin alkuseurakunnan johtavista veljistä, hebrealaiskirje nimensäkin mukaan on kirjoitettu juutalaiselle kohdeyleisölle. Toisen ryhmän teoksia yhdistää Pietari: Kirkkohistoria kertoo, että Markus kirjoitti evankeliuminsa perustuen siihen mitä hän oli kuullut Pietarin saarnoissa. Kolmatta ryhmää yhdistää Luukas ja Paavali ja evankeliumi pakanoille. Luukkaan evankeliumin ja Apostolien tekojen lukeminen peräkkäin on perusteltua siksikin, että kyseessä on saman kirjoittajan kaksoisteos. Luukas oli Paavalin matkakumppani ja siksi on mielenkiintoista lukea Paavalin kirjeet tässä yhteydessä. Neljännessä ryhmässä on Johanneksen tuotanto, jonka lukeminen yhtenä kokonaisuutena auttaa hedelmällisellä tavalla hahmottamaan saman kirjoittajan tapaa lähestyä asioita.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Keneltä kopsit vihjeesi???

Marja-Liisa kirjoitti...

http://www.uskonpuolesta.fi/artikkelit/raamatun_lukeminen.htm

Kirsti kirjoitti...

Alan lukemaan näiden ohjeiden mukaan,kiinnostavaa.
Siunausta Marja-Liisa!